9 вида полезни храни за черния дроб
Да помогнем на черния дроб с правилните храни
През зимата вероятно сме натоварили доста черния дроб и идва пролетта – времето, подходящо да се погрижим за него. Този орган има много важни функции. Той е нашата химическа лаборатория, преработва хранителните вещества, помага за съхраняване на витамини и минерали, произвежда ключови протеини и ензими, които поддържат хормоналния баланс в организма. Като жизненоважен храносмилателен орган помага и на имунната система да се бори с инфекциите, произвежда жлъчка, чиято основна функция е да подпомага храносмилането на мазнините.
Черният дроб произвежда холестерол и участва в инактивирането на хормоните, както и в обмяната на веществата в организма като регулира метаболизма на белтъците, въглехидратите и мазнините. В черния дроб се разрушават остарелите кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, а една от най-съществените му функции е детоксикиращата – той преработва токсините и вредните вещества, попаднали в кръвта, чрез храната, напитките и лекарствата, които приемаме.
Днешният начин на живот води до натрупване на множество токсини и химикали в тялото. Веществата, попаднали в кръвта, се пренасят до черния дроб, чрез кръвния поток, където се обработват. Там токсините и химикалите се преработват в по-малко вредни съединения, които се отделят от тялото, чрез жлъчката (и елиминират с фекалиите) или се филтрират от бъбреците и се изхвърлят с урината. По време на този процес понякога се получават токсични отпадни продукти, които могат да навредят на черния дроб. И като толкова важен орган, черният дроб заслужава допълнителни грижи, за да може да функционира добре.
Знаем, че около нас има много токсини, които се натрупват в тялото. Влияние ни оказва стресът, небалансираното хранене, замърсеният въздух, алкохолът и различните химикали. И тъй като черният дроб се грижи и ни предпазва от всички тях, време е да се погрижим и ние за него.
Как да подобрим функцията на черния дроб?
Включвайки в менюто си някои храни можем да увеличим естествената детоксикация на организма и така да подпомогнем нормалната функция на черния дроб.
Консумацията на разнообразни храни, в това число с високо съдържание на фибри, пресни плодове и зеленчуци, както и на пълнозърнести храни биха оказали положителен ефект върху дейността на черния дроб.
Кой са най-полезните храни за черния дроб?
1. Чесън
Чесънът се счита за изключително полезен за черния дроб и може да помогне за неговата детоксикация. Съдържа серни съединения, които помагат на черния дроб да обработва и елиминира токсините по-ефективно, като активират ензими в черния дроб, отговорни за детоксикацията на организма от вредни вещества.
Богат е и на антиоксиданти, които помагат за предпазване на чернодробните клетки от увреждане, причинено от свободните радикали. Всички знаем, че оксидативният стрес играе роля за развитието на много чернодробни заболявания. Някои изследвания показват, че чесънът може да помогне за намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб. Съединенията в чесъна имат противовъзпалителни свойства.
Проучвания са установили, че консумацията на чесън може да помогне за подобряване на нивата на чернодробните ензими, които от своя страна са показател за чернодробната функция. Включването на чесън в дневното меню може да бъде полезно за поддържането на здравето на черния дроб.
2. Авокадо
Авокадото се класифицира като едносеменен плод с костилка, тъй като се развива от цвета на растението и съдържа едно голямо семе (често нари-чано костилка). Спада към категорията на плодовете, въпреки че се използва по-често в солени ястия и има по-скоро неутрален вкус, а не сладък като повечето плодове.
Авокадото помага на организма да произвежда глутатион, съединение, което е необходимо на черния дроб да изчисти вредните токсини. Съдържа здравословни мазнини, които могат да помогнат за намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб.
3. Горски плодове
Така известните берита (боровинки, малини, къпини, ягоди, френско грозде) са богати на полифеноли, които предпазват черния дроб от увреждане. Тези вкусни горски плодове са мощни противовъзпалителни и антиоксидантни средства и особено ефективни за предотвратяване на натрупването на мазнини в черния дроб.
Достатъчно е да изяждате половин чаша пресни или замразени горски плодове или да пиете сок от тях, за да подпомогнете дейността на черния дроб. Предполага се, че прекомерната им консумация (твърде много плодове) може да има странични ефекти върху хора с лекарства за разреждане на кръвта и диабет, затова придържайте се към умерена консумация и се наслаждавайте на прекрасния им вкус и аромат.
4. Цитрусови плодове – грейпфрут и лимони
Те са добри антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и защита на чернодробните клетки. Съдържащият се в тях витамин С помага за поддържане на естествените способи за почистване на черния дроб.
Малка чашка прясно изцеден сок от грейпфрут може да стимулира производството на ензими за детоксикацията на черния дроб. Лимоните могат да стимулират чернодробната функция. Пиенето на прясно изцеден лимон във вода или лимонов сок сутрин може да стимулира работата на черния дроб.
5. Ябълки
Ябълките са богати на антиоксиданти, съдържат витамин С, флавоноиди (като кверцетин, катехин, епикатехин) и други полифеноли. Тези съединения помагат за неутрализирането на вредните свободни радикали, които могат да навредят на чернодробните клетки.
Ябълките подпомагат оптималната функция на черния дроб и процесите на детоксикация, а също са добър източник на фибри, известни като пектин. Пектинът подпомага храносмилането и може да помогне за извеждането на токсини от тялото, като по този начин намалява натоварването на черния дроб. Наред с това, пектинът може да повлияе благоприятно на чревната микробиота, което също ще доведе до положителен ефект върху здравето на черния дроб.
Фибрите в ябълките, особено пектинът, могат да помогнат за регулиране на нивата на холестерол в кръвта. Поддържането на здравословни нива на холестерол е важно за предотвратяване на натрупването на мазнини в черния дроб. Съединенията, открити в ябълките, имат противовъзпалителни свойства. Ябълките съдържат и вода, което помага за поддържане на хидратацията, важна за всички телесни функции, включително чернодробната.
6. Листни зеленчуци
Към тях спадат спанак, коприва, кейл, рукола, глухарче, маруля и много други, всички те са нашите могъщи помощници в почистването на черния дроб. Богати на антиоксиданти, способни да неутрализират тежките метали, химикали и пестициди, те са мощен защитен механизъм за черния дроб. Имат високо съдържание на хлорофил (зеленият пигмент в растенията), който има детоксикиращи свойства. Счита се, че точно хлорофилът помага за елиминирането на токсините и тежките метали от тялото, а така се намалява натоварването на черния дроб.
Листните зеленчуци са източник на фибри, които подпомагат храносмилането и редовното изхождане. И както знаем, фибрите също могат да помогнат за регулиране нивата на холестерола и кръвната захар, което е полезно за цялостното здраве на черния дроб. Листните зеленчуци са богати на витамини и минерали, хранителни вещества със съществено значение за метаболитните процеси в черния дроб. Листните зеленчуци имат противовъзпалителни свойства и ниско съдържание на калории и мазнини.
7. Кръстоцветни зеленчуци
Кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол, брюкселско зеле) подпомагат детоксикацията. Вкарването на тези храни в диетата е чудесен начин за поддържане на правилното функциониране на черния дроб. Броколи – вкусен зеленчук, богат на много хранителни вещества, включително фибри, протеини, витамин С, витамините В9 (фолиева киселина) и В2 (рибофлавин), витамините Е и К, желязо, калий, калций и магнезий.
Кръстоцветните зеленчуци имат антиоксидантно и противовъзпалително действие, известни са със свойството си да укрепват сърдечно-съдовата система, да регулират кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Предпочитани са за доброто храносмилане, подобряват перисталтиката, помагат за елиминирането на токсините от тялото, а в същото време са нискокалорични и не съдържат мазнини.
8. Мазнини – зехтин, мазна риба, ядки и семена
Всички те носят своите специфични ползи за здравето на черния дроб и добрата му работа. Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, които могат да бъдат полезни за черния дроб. Мазната риба като сьомга, скумрия, шаран, сардина и други са богати на Омега 3 мастни киселини, които се славят с противовъзпалителните си свойства. Ядките и семената съдържат здравословни мазнини, витамин Е и антиоксиданти.
Орехите са с високо съдържание на аминокиселината аргинин и подкрепят черния дроб да детоксикира остатъчният амоняк. Те са ядките, които едновременно са богати Омега 3 мастни киселини, съдържат прекурсори на глутатион и могат да подпомогнат неговото производство в организма. Глутатионът е изключително важен за здравето и функцията на черния дроб, защото е мощен антиоксидант, играе ключова роля в детоксикационните процеси и поддържа чернодробната функция.
Съдържанието на глутатион в хранителните продукти обикновено е сравнително ниско, тъй като той е пептид и лесно се разгражда по време на храносмилането. По-важно е консумирането на храни, които подпомагат собственото производство на глутатион в тялото, като храни, богати на сяра (лук, чесън, кръстоцветни зеленчуци) и селен (бразилски орехи, риба). Другите ядки съдържат повече омега-3, но по-малко глутатион или обратното.
Бадемите са и добър източник на селен, а други добри източници на Омега-3 мастни киселини са лененото семе, чия, конопено семе и т.н.
Важно е да се консумират разнообразни здравословни храни, различни ядки и семена, за да се осигури оптимален прием на глутатион и омега-3 мастни киселини.
9. Други
Други храни за чернодробно почистване, които не са изброени по-горе са артишок, аспержи, зеле, цвекло, моркови, червени репички. Консумацията на цвекло и моркови може да стимулира и поддържа общата чернодробна функция. Зелето, подобно на броколито и карфиола, има отлични хранителни качества. Съдържа аминокиселини, захари, азотни съединения, минерални соли и багрила, които го правят полезно за чернодробната функция.
За артишокът казват, че е храна дадена на хората за здравето на черния дроб. Почти със същата слава е и аспержито. Ако ядете червена репичка, няма да имате проблем с черния дроб, ще прочетем в други източници.
Ако трябва да подредим храните по ползите им за работата на черния дроб, може би всички те биха взели първите места в класацията. Но е трудно да се определи коя от тях е по-полезна, защото всички носят своите здравословни ползи за черния дроб.
Балансираната диета, богата на различни хранителни вещества, е ключова за здравето на черния дроб, както и здравословният начин на живот. Тъй като здравето на нашето тяло зависи пряко от здравето на черния дроб, много е важно да се грижим всекидневно за него. Консултирайте се със специалист по здравословно хранене или диетолог за персонализирани съвети относно най-добрата диета за вас.
Въпреки че, правилното хранене е фактор за здравето на черния дроб, то не е заместител на медицинско лечение при чернодробни заболявания. Винаги се консултирайте с лекар при наличие на рискови фактори или симптоми.

Автор
Рени Петрова - Нутрициолог
Рени Петрова е автор на десетки книги и публикации, ежемесечно публикува материали в различни списания. Провежда обучения, свързани с начина на живот и здравословни проблеми. Обучител и лектор, както и консултант по пътя към постигане на по-добро здраве, чрез правилно хранене и здравословен начин на живот. Член на Сдружението на нутрициолозите в България.
Повече за Рени можете да прочетете тук или на https://renipetrova.com/.