Полезно ли е месото
Да консумираме ли месо или да предпочетем безмесна диета?
До колко е полезно месото и колко вреди? Действително консумацията на месо е въпрос, който предизвиква доста дебати. Като храна за нея все още няма еднозначен отговор. Спорът продължава между учени, изследователи, диетолози, нутрициолози и лекари, а всеки защитава собствената си позиция. В крайна сметка в спора се ражда истината. Никога досега в човешката история не се е развивала така интензивно нутрициологията, както и микробиологията. Откритията за чревния микробиом също ще ни отворят по-широк простор, за да намерим правилните отговори, пред лутането в търсене на истината.
Много лекари и научни специалисти открито защитават тезата за присъствието на месото в диета на човека. Други привърженици на вегетарианския начин на хранене категорично отхвърлят местните продукти и изтъкват своите аргументи. Защитниците на месото като важен хранителен продукт се позовават на редица ползи, които то носи за човешкия организъм. Възможно е и да са прави. Нищо чудно да се окаже, че месото крие големи плюсове, както и да се вкара в категорията на най-вредните храни.
Да потърсим истината. Може би някъде по средата ще намерим допирните точки.
Знаем, че месото е сложна храна, която може да бъде както полезна, така и вредна за здравето. Ако се придържаме към основния принцип че ,,дозата прави отровата“ можем да стигнем до златната среда и да разберем кога месото ще навреди и кога ще се окаже полезно.
Мисля, че по-съществените въпроси следва да бъдат отнесени към вида на месото, количеството на консумираното месо, начинът му на предварителна обработка и на същинското му приготвяне. Ако намерим отговорите на тези въпроси, ще можем да извлечем максимални ползи от него и едновременно да се предпазим от пораженията, които може да ни нанесе.
Всичко е въпрос на мярка, защото една умерена консумация на нетлъсто месо може да бъде част от балансираната ни диета. Начинът на приготвяне на месото е от съществена важност както и правилното му комбиниране с другите хранителни продукти. Разнообразната диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да помогне за намаляване на известните ни към момента рисковете, свързани с консумацията на месо.
Вие най-добре можете да се наблюдавате и да установите как ви действа всеки хранителен продукт. Ако месото не е най-добрата за вас храна, то тогава след консумацията му няма да се чувствате много добре. Могат да се появят различни симптоми и сигнали на тялото, с които то да предупреждава, че не иска месо. Консултирайте се със специалист, за да установи дали е необходимо да се храните с месо, с какво и в какво количество или да ви препоръча да го премахнете от дневното си меню.
Естествено, който страда от подагра или има завишена пикочна киселина ще се наложи да отстрани месото от диетата си, като премахне червените меса, месото от дивеч и животински органи, тлъстите храни и карантиите. Ако се борите с паразитите, тогава е наложително да се изключи свинското месо и продуктите от него, както и суровият бифтек. Аналогично е при гъбична инфекция – искате ли да премахнете например Кандида, тогава също не се консумират червени меса, разбира се може да остане в хранителния режим пуешко и пъдпъдъче месо, но не и свинско.
Месото е важен източник на пълноценни белтъчини, а при някои състояния е изключително важно да се приемат белтъци/протеини, които са необходими за синтезирането на хормони, но все пак отново се прецизира вида на месото. Най-добре е в тези случаи да се въведе повече риба.
Месото и кръвната група
Някои автори и специалисти, сред които е Питър Д’Адамо, свързват консумацията на месо с кръвната група.
Оказва се, че хора с кръвна група ,,А“ ще трябва да отстранят месото, защото при тях не се храносмила пълноценно, отлага се под формата на мазнини и увеличава храносмилателните токсини. И все пак, ако не могат да се откажат напълно от месото, тогава нека спрат избора си на кокошка, пиле, пуйка, като не желателно да се консумират: агнешко, бекон, биволско, говеждо, говежда кайма, черен дроб, еленско месо, шунка, гъска, заек, патица, овнешко, свинско, пъдпъдък, фазан, телешко, яребица.
От друга страна, хората с кръвна група ,,О“ е добре да похапват малки до средни порции нетлъсто месо няколко пъти в седмицата, като изборът им да се спира на крехко говеждо, агнешко, овнешко, телешко, биволско, говеждо и особено на риба. Препоръчва се също месо от заек, кокошка, патица, пиле, пуйка, пъдпъдък, фазан, яребица.
Както виждате различни гледни точки и теории, различни разбирания за консумацията на месо. Важното е да се ръководим от моментното си състояние и потребностите на организма, а когато се появят проблеми, реакцията ни следва да е адекватна до тяхното отстраняване.
На Земята има различни общества и народи, които по една или друга причина не консумират месо, както и обратно. Разбира се, за нас, като че ли балансираното хранене е ключово, а консумацията на месо трябва да е правилно комбинирана със съответните зеленчуци. Можем да се спрем на една разнообразна диета, важното е храната да бъде подбрана, разпределена и комбинирана по правилния начин.
Месото може да бъде вредно, ако се консумира в големи количества, ако човек се храни еднообразно, предимно с месо. Ключът е в умерената консумация и избора на качествено, непреработено месо, комбинирано с балансирана диета.
Тенденции
Тенденцията през последните години е месото да бъде сведено до 1-2 пъти в седмицата. Едни автори твърдят, че безмесната диета е не само безвредна за човека, а напълно здравословна и човек, който не консумира месо е дори по-устойчив на инфекции и заболявания, чувства се по-жизнен и е на практика по-здрав. Повечето от тях се позовават на неговата токсичност, а в едно изказване на руската лекарка д-р Галина Шаталова относно рибата и месото, тя казва: „Те се усвояват от организма само 50-52%, а останалото става на шлака, която наслоявайки се, предизвиква различни заболявания…“
От другата страна са авторите, привърженици на местната диета. В тази насока от време на време стават популярни различни диети, като например консумация само на месо в комбинация с подходящи зеленчуци.
В днешно време има хора, които не могат без месо. Много от тях са убедени, че истинската храна на човека са месото, яйцата, рибата, изварата, млякото, пшеницата, както и колбасите – кренвирши, салами, луканка, шунка и т.н. Казват, че ние получаваме от месото само 52-65% от неговите ползи и макар то да дава въглехидрати, в същото време в меда, сладките плодове и зеленчуците тези въглехидрати се съдържат в най-добрите комбинации.
Човек не трябва да се отказва от месото, ако му се яде и не може без него, ако се чувства добре и няма негативни ефекти върху неговото здраве. Необходимо е да се следи за собственото самочувствие и здраве всеки път, когато ядете месо или друга животинска храна, а още повече, ако имате здравословни проблеми.
Ако месото не е вашата храна, вие ще забележите, че след обилно ядене на месо в организма ще се появи сигнал – някаква интоксикация, тежест, става задържане във функциите на червата, особено при съчетание на месото с картофи, с яйца и със сладки храни, учестява се пулса, започва тежест или болка в главата. В тези случаи на организма ще му трябва повече време, за да се изчисти и възстанови, а решението е постепенно да се намали консумацията му или да се замени например червеното месо с бяло.
Ако вашият организъм иска месо и не може без него, не му отказвайте крехката пържолка, а следете за реакциите му, след консумацията на месо.
Ползи от месото
За да не звучи всичко като агитация срещу месото в полза на вегетарианството, нека погледнем какви ползи можем да извлечем от консумацията на месо. То може да бъде полезно, защото съдържа важни хранителни вещества, които допринасят за доброто здраве.
Ето няколко от основните ползи от консумацията на месо:
1. Месото е богат източник на протеини – висококачествените протеини са необходими за изграждането и възстановяването на тъканите в тялото, те са основни градивни елементи за мускулите, кожата, ензимите и хормоните;
2. Съдържа важни витамини – месото е богато на витамини от групата Б, особено на Б12, който е изключително важен за нервната система и производството на червени кръвни клетки. Сред основните хранителни източници на Б6 са месото, рибата и черния дроб;
3. Месото е източник на минерали (микроелементи), необходими на човешкия организъм – цинк (важен за ензимопроизводството, подпомага имунната система и клетъчния растеж), фосфор, бор, калций, желязо, което е в лесно усвоима форма;
4. Осигурява енергия – особено, ако сте активно спортуващи, месото може да бъде добър източник на енергия и да се окаже, че е от съществено значение за вашето здраве;
5. Съдържа Омега 3 мастни киселини – особено мазните риби като шаран, сьомга, пъстърва, сардина, скумрия и други са богат източник на Омега 3 мастни киселини, които помагат при възпалителни процеси – намаляват възпаленията, облекчават болката в ставите и мускулите, регулират производството на хормони и се грижат за хормоналния баланс. При това подпомагат мозъчната функция и сърдечното здраве.
Всички тези ползи, могат да бъдат набавени и от други хранителни източници. Но все пак месото носи позитиви за човешкото здраве. Може би това, което внася смут е времето за неговата обработка в човешкия организъм. То обаче зависи и от няколко фактора, включително вида на месото, по кое време е консумирано, съдържанието на мазнини в него, начинът му на приготвяне и индивидуалния метаболизъм на човек.
Основни правила при обработка на месото
Ако вие не сте в отбора на вегетарианците, обичате месо и често го похапвате, тогава постарайте се да спазвате някои от основните правила за неговата обработка, за да извлечете максимални ползи от него и минимална вреда.
Какво е нужно да се знае и да се спазва?
1. Мийте редовно ръцете си и повърхностите, върху които приготвяте месото.
2. Винаги отделяйте суровото месо, птиците, морските дарове, рибата и яйцата и ги дръжте далече от готовите за консумация храни, например сурови плодове, зеленчуци и други.
3. Използвайте различни дъски за рязане, различни ножове, прибори и чинии за различните продукти – меса, млечни, риба, морски деликатеси, плодове и зеленчуци.
4. Когато приготвяте суровото месо, използвайте различна дъска за рязане, защото по него се съдържат милиони паразити, които лесно могат да инфектират организма.
5. Измивайте с топла вода и препарат (веро, сапун и др.) винаги след използване дъската за рязане, ножа и другите прибори, които сте използвали за обработката на суровото месо.
6. Накисвайте месото поне за 30 мин. преди готвене в подсолена вода – на 1 л. вода – 1 с.л. сол и след това го гответе.
7. Когато извадите от фризер замразено месо, оставете го да се размрази в хладилник.
8. Старайте се месото винаги да е много добре топлинно обработено. Не яжте недопечено или недоварено месо. Преди да изпечете шишчета, първо ги мариновайте в оцет.
9. Не използвайте микровълнови фурни за готвене на месо.
10. Всяка храна, престояла 2 часа на стайна температура, а през лятото и по-малко е прекрасна среда за развитие на патогенни организми, който процъфтяват при такива условия. Охлаждайте сготвената храна, съхранявайте я в хладилник след като изстине, а след затопляне я консумирайте незабавно.
И накрая, яжте разнообразни местни гозби, редувайте месата, въведете и повече риба в седмичното меню за сметка на червените меса, комбинирайте ги рационално и ги приготвяйте правилно.

Автор
Рени Петрова - Нутрициолог
Рени Петрова е автор на десетки книги и публикации, ежемесечно публикува материали в различни списания. Провежда обучения, свързани с начина на живот и здравословни проблеми. Обучител и лектор, както и консултант по пътя към постигане на по-добро здраве, чрез правилно хранене и здравословен начин на живот. Член на Сдружението на нутрициолозите в България.
Повече за Рени можете да прочетете тук или на https://renipetrova.com/.